Aktuality

Na trhu jsme přes 25 let, říká Radek Šimák

Vždy je důležité vědět, kdo realizuje Vaši stavební investici – ať se jedná o stavbu rodinného domu, rekonstrukci koupelny nebo zahradní altán. Důvěra je důležitá – a na té my stavíme. Proto vám přinášíme i rozhovor s hlavní osobou ve stavební firmě Šimák – Ing. Radkem Šimákem.

Radku, jaká je historie Stavitelství Šimák?

Navazujeme na práci mého otce, který se věnoval stavebnictví celý život a hned po revoluci začal v tomto oboru i podnikat. Letos tak máme výročí 26 let činnosti!

Za tu dobu jsme stavěli jak rodinné domy, tak i dětská hřiště, rekonstrukce interiérů a podobně.

 

Proč se zaměřuješ zrovna na rodinné domy?

Rodinné domy ve stavitelství Šimák realizoval ještě můj otec. V oboru se tak pohybuji už od malička a v mládí jsem strávil spoustu času na brigádách při stavbě domů.

A tak když jsem přebral hlavní zodpovědnost ve firmě, spojila se poptávka po realizaci RD, zkušenosti firmy i můj zájem o toto zaměření. Tato práce se totiž neopakuje, každý dům je originál a je fajn být u toho, když se něčí sen o bydlení stává skutečností.

Stavitelství Šimák realizovalo mnoho domů. Pracoval jsi i na baťovských domech?

Dohromady jsme dělali asi pět rekonstrukcí baťových půldomků. Jednalo se o kompletní proměnu nebo zateplení fasády.

Baťovy domky se mi líbí svou zdánlivou jednotností jak konkrétního půldomku, tak i celých čtvrtí. Ale ze zkušenosti víme, že každý je postavený trochu jinak a pokaždé nás může něco překvapit. Proto je práce na nich tak zajímavá.

 

Pokud se rekonstrukce půldomku udělá pořádně, tak z těchto původně dělnických domečků vzniká pěkné útulné bydlení. Na druhou stranu jsou některé domy tak drahé na koupi a následnou rekonstrukci, že by vyšlo lépe celý domek srovnat se zemí a postavit identickou kopii z nových materiálů.

Při stejném vzhledu by měl takový dům mnohem lepší užitné vlastnosti. Jsem přesvědčený o tom, že pan Baťa by to tak udělal.

Jak jste se dostali ke stavbě dětských hřišť?

Později se k naší činnosti přidala i výstavba dětských hřišť. Vliv na to měl určitě i konkurenční tlak, který ve stavebním odvětví je.

Navíc v té době byla po hřištích velká poptávka a také to byla hezká práce. Dříve také nebyly tak přísné normy, bylo možné realizovat mnohem zajímavější a neobvyklé sestavy a prvky.

 

Dnes jsou výrobci tlačeni do unifikovaných a snadněji certifikovatelných tvarů a typových řad. Také proto jsou dnešní hřiště navzájem velmi podobná. To v letech 1991 – 1998 vůbec nebylo.

Poprvé jsme certifikovali v roce 98, kdy do ČR dorazila německá norma. Potom už to bylo každé tři roky. V této době i konkurence přišla na to, že na trhu s dětskými hřišti se lze uživit a pustilo se do toho více firem.

Najednou jsme museli konkurovat i nadnárodním firmám, což nebylo lehké. Spousta věcí se začala dovážet a zřejmě nám ujel vlak, to je dobré si přiznat. Abychom zvýšili svou konkurenceschopnost, nabízeli jsme kompletní dodávku hřišť včetně stavebních prací.

V té době také otec ukončil pracovní činnost a odešel do důchodu. Toto generační předání firmy jsme naštěstí zvládli. Postupně se většina naší stavební produkce zaměřila od dětských hřišť zpátky k rodinným domům.

V současnosti stavba dětských hřišť tvoří asi 15% naší celkové činnosti. Ale jsme rádi za realizaci dětských hřišť i rodinných domů. U obou zakázek totiž člověk vidí tu konečnou radost zákazníka.

 

Takže dětská hřiště stále realizujete?

Několik dětských hřišť každý rok dokončíme. Zákazníci zřejmě stále ví, že jim podobné věci rádi postavíme. Buď toto povědomí mají na základě naší historie, doporučení nebo známosti stavitelství Šimák v oboru dětských hřišť.

Jak tě kontaktují zájemci o stavbu rodinného domu?

Nejčastěji mě lidé doporučují, což beru za nejlepší reklamu. Možná proto jsem neměl potřebu stavitelství Šimák příliš ukazovat na nějakých reklamních plochách.

Občas se také lidé přijdou zeptat přímo na některou z našich probíhajících staveb.

Dokážeš říct několik bodů, proč si vybrat stavitelství Šimák?

Předem jsem rád, že mě má práce baví. Proto věřím, že je to na stavbách i vidět.

Stavařinu chci dělat poctivě a být u toho být osobně, nechci všechno řídit odněkud z kanceláře. Snažím se komunikovat a dodržovat to, co projektant pro danou stavbu navrhne.

Ale zároveň nechci jen slepě realizovat něco, o čem ze zkušenosti vím, že to nemusí být nejlepší řešení. A v neposlední řadě chci, aby mí spolupracovníci na stavbě měli nějakou úroveň. Podle toho si je vybírám.

Důležité je také mít pořádek na stavbě. To vypovídá o úrovni firmy. Obzvlášť na konci týdne, protože zákazník se obvykle chce o víkendu podívat s rodinou na realizaci jejich snu. Nechceme si zhoršovat vztahy tím, že zákazník přijde a stoupne do hromady nepořádku. Proto musí být na stavbě pořádek.

 

Projevila se u tebe krize ve stavebnictví?

Okolo roku 2008 jsme hodně realizovali i veřejné zakázky na dětská hřiště. Vím, že tehdy bylo velmi obtížné najít volného a schopného zedníka, ale pak stavební firmy začaly propouštět a najednou jsme mohli šáhnout po zkušených pracovnících.

Tehdy jsme měli dostatek práce, úbytek jsme zaznamenali až v roce 2010.

 

 

Jaká byla technologicky nejnáročnější stavba?

Každá má svoje a na všechno je potřeba si dát pozor. Nelze vzít nějakou stavbu s tím, že je jednoduchá a pak tu realizaci podcenit.

Nevím, co je víc – postavit celý rodinný dům nebo zbořit hlavní zeď na starém baťovském domku tak, aby ten dům nespadl celý?

Pořád je to stavařina, kde je potřeba splnit zadání a dbát na to, aby se nikomu nic nestalo.

 

Author


Avatar